Milena Garthley

Интервю с Милена Гартли

Posted by on ное 28 2015, in Без категория, Блог

www.angelborisov.eu

www.angelborisov.eu

 За кого е предназначена книгата?

Бих искала „Ключарят“ да достигне максимален брой читатели. Опитах се да пиша на достъпен и разбираем език, без да претендирам за висок стил или извънредна художествена стойност. Разказах една история и исках да я споделя чрез страниците, на които е отпечатана. Когато изследвах възрастовите граници на читателите, които биха могли да разберат и оценят книгата, се посъветвах с тийнейджър, млад мъж и зряла жена. Всички я харесаха или поне така ми казаха.

Какво е посланието, което искате книгата да има към читателите?

Исках да изразя убеждението си, че при всички обстоятелства има избор. Например, темата с преплитането на реалностите на Авни в книгата разглежда избора като най-важния фактор за разрешаването на проблемите на живеещите там. Много често хората (включително и аз) се оправдават с безсмисленото „нямах избор“. Забелязала съм, че, поне при мен, винаги има избор между най-малко две решения, едното от които болезнено или за вземане, или за изпълнение. И най-често по-трудният избор е правилният.

Вероятно обичате всичките си персонажи, но има ли сред тях такива, които са Ви особено близки?

Да, това е Ивари. Тя доближава до моята представа за съвременна жена: високо интелигентна, независима, успешна, принципна, леко ексцентрична, но практична.

Пътувате много и вероятно понятието вкъщи е загубило реалните си параметри за Вас. Този въпрос е особено болезнен за българското общество. Как се отразява такъв начин на живот? Какво печели и какво губи човек от него?

Пак опираме до личния избор. Пътуването и уменията за приспособяване към различните култури, с които имам допир, за мен са начин да изживявам личната си свобода, като същевременно ги уважавам, т.е. сама решавам доколко да приемам осъзнато или дори да се променям при взаимодействие с тях. Във всички случаи това ме е обогатявало. В резултат на това останах българка, а европейката в мене укрепна и взе превес, или поне ми се иска да е така.

Вероятно от космополитния Ви мироглед идват интересните трактовки на времепространствените реалии и различните идеологии, представени в книгата. Отликите със сигурност са безбройни, но кажете ни какво е общото, което може да се изведе в една (да я наречем) философска позиция! Вашата гледна точка.

Общото ли… казала съм го и в книгата: любовта и болката, понякога и двете едновременно или като едното следствие на другото. Също и борбата, осъзната или не, на всяко същество да избегне едното и да получи другото, не казвам кое от двете. Всички тези кризи на идентичност, политическа коректност, лицемерие, но също и алтруизъм, висок морал и себеотрицание идват оттам: баланс на интереси в по-голям, надличностен мащаб, произхождащ от друг, вътрешен, личностен баланс, а именно между любовта и болката в една личност.

В книгата на преден план излиза твърдата позиция като най-голяма добродетел. Така представено обаче някак се губи отговорността. Или може би тя се подразбира. Кажете ни малко за отношението си към решенията и техните последствия!

Да имаш твърда позиция означава да осъзнаваш и да носиш отговорност и за последствията, ако отстояваш тази позиция, или ако се откажеш от нея под натиска на обстоятелствата. И в двата случая това е съпроводено от отговорност, независимо дали ние я разпознаваме или приемаме. Да направя или да не направя нещо е съпроводено с отговорност, искам ли го или не.

Често използваме клишето „За добро или зло“, когато правим планове или анализираме събитията. Рядко се замисляме обаче, че наистина последствията от едно действие (дългосрочно) са много неясни. В тази връзка възниква въпросът как се правят правилни решения? Кажете ни Вашето виждане!

Рядко нещо съществено се случва само от едно действие, в повечето случаи то е следствие на множество последователни решения и събития, повлияли на нашия избор. Невъзможно е да се предвидят дългосрочно последиците от едно-единствено решение, по-скоро изборът ни води: случва се нещо, обстоятелствата се променят, правим съответния избор, който има своите последици и ни подтиква към следващия избор и така нататък. Важното е, ако имаме цел, да не я губим от поглед, и да действаме в посока на осъществяването й, като разбира се не забравяме, че провалът и успехът са много близки сродници.

Мисля, че давам лоши съвети относно правилните решения, първо, защото самата аз не ги спазвам и второ, защото повечето от моите решения във важни за мене лични сфери завършиха или задоволително, или не толкова благоприятно, колкото ми се е искало. Най-добрите решения, които съм вземала, са когато съм си казвала: ще направя така и така, окей е, ако се проваля, ще поема отговорността, не ме е страх от нищо и от никого.

Общият сюжет на книгата, наред с фантастичните събития, разглежда една тривиална ситуация, в която виждаме неуверено момче, чиито родители са разделени. Какво е отношението (и посланието на книгата) Ви към възпитанието и семейните ценности? Знаем, че те са твърде индивидуални и търпят много динамично развитие във времето, предстaвите на хората и различните нации, над които имате поглед.

Това е най-трудният въпрос, който ми зададохте. Посланието ми в книгата е: трябва да се възпитават уверени хора, да се окуражават, да бъдат разпознавани. Всички деца са талантливи, учат бързо, отворени са към света, а от възрастните зависи, дали когато пораснат ще бъдат способни да достигнат пълните си възможности. Уверените хора са по-привлекателни, по-успешни във всички сфери на живота, по-удовлетворени от живота, говоря от собствен опит и наблюдения, без да претендирам за меродавност.

Едни от най-интересните персонажи в книгата са Да-хората, които са представени в концепцията за позитивното мислене. А тя в днешно време е много актуална. Как се роди идеята за тях и какво е Вашето виждане за тези течения?

Според мен животът трябва да се приема такъв, какъвто е. Позитивното мислене или по-точно упованието, че някой друг „ще ни оправи“ или ще се сети да ни направи добро – като че ли е длъжен по презумпция на поста или социалното или материалното му положение, или че всичко ще се оправи, само ако вярваме в това и по силата на мисълта, е наивен начин да се самозалъгваме или да изгубим връзка с реалността. Има хора, които твърдят и вярват, че са Наполеон, Цезар и т.н. – това за мен са само екстремни случаи на позитивното мислене. Твърдо вярвам, че всеки човек е ковач на собствената си съдба. За постигането на малки и големи цели трябват усилия, натиск, време, но въпреки това понякога губим невъзвратимо. Има една поговорка, не знам кой е авторът й: щастието е в ниските очаквания.

Да се харесаш на всички е стремеж, който имат повечето хора. Макар всички да знаем, че е непостижимо. Вие давате една много интересна гледна точка на този парадокс, в лицето (или по-точно в образа) на Тъмния господин. Разкажете ни малко за възгледите си относно него и безбройните прототипи, които всеки един от нас познава!

Нормално е да искаме да се харесаме на хората, които ни обкръжават, а също и да търсим одобрение от тях по важни за нас въпроси. Когато това прерасне в самоцел да се харесаш на всички и да манипулираш очарованите от тебе самия, дори и с високи цели като любов или алтруизъм, това се превръща в безпринципност. Има и друго, тези, които се стремят да се харесат на всички, привличат неудържимо също толкова безпринципни хора и това понякога води до зависимости, и в двете страни. Всички сме виждали как съвсем посредствени мъже или жени се превръщат в супер-експерти, само защото са близки с шефката/шефа, на когото те са засвидетелствали безусловно подчинение и обожание. Понякога се питам, добре де, какво толкова лошо има в безпринципността, щом тя е толкова разпространена? Нямам отговор, поне засега.

Чувството за хумор и приятната ирония са едни от големите достойнства на книгата. Да се пише в пределите на смешното, безспорно е изключително трудно? При Вас това част от цялостния замисъл на книгата ли беше или е симпатична случайност, постигната естествено?

Бих казала, и двете. Давах си сметка, че сериозните теми, които исках да предложа за разглеждане чрез книгата, биха достигнали до читателя по-естествено, ако го накарам да се усмихне, а не да заплаче или да се ядоса. Когато се смеем над нещо грозно или сиво, го детронираме от позицията му да ни влияе чрез отрицателните емоции, които буди у нас. Хуморът ни прави по-силни, а отслабва позицията на лошото, твърдо вярвам в това.

Comments

 • Hi, very nice website, cheers!
  ––––––––––––––––––
  Need cheap and reliable hosting? Our shared plans start at $10 for an year and VPS plans for $6/Mo.
  ––––––––––––––––––
  Check here: https://www.reliable-webhosting.com/

 • My spouse and I stumbled over here different page and thought I might as
  well check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to looking over your web page yet again.

 • Saya akan segera rebut rss Anda karena saya tidak
  bisa
  Ini adalah waktu terbaik untuk membuat beberapa
  rencana untuk masa depan dan sekarang waktu untuk berbahagia.
  Saya telah membaca posting ini dan jika saya bisa, saya
  ingin menyarankan Anda beberapa hal menarik atau tips.

  Mungkin Anda bisa menulis artikel berikutnya yang mengacu pada artikel ini.

  Saya ingin membaca lebih hal tentang itu!

  Also visit my web-site; joker123et

 • Однако в казино очень приятных дня,
  где они ездят по такой цене для вас, так что очень удобно.

 • Heya i am for the first time here. I found this board
  and I find It really useful & it helped me out a lot. I
  hope to give something back and aid others like
  you helped me.

  Here is my webpage: ntc33 kiosk

 • Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? Thank you

  my web site id akaun test 918kiss 2

 • Hi to all, it’s really a nice for me to pay a quick visit
  this web page, it includes useful Information.

 • I was recommended this blog by my cousin. I’m
  not sure whether this post is written by him as no
  one else know such detailed about my problem. You are wonderful!
  Thanks!

 • I will right away grab your rss as I can not to find
  your email subscription hyperlink or newsletter service.

  Do you have any? Please permit me recognize so that
  I may just subscribe. Thanks.

 • May I simply just say what a relief to uncover a person that actually knows what they’re discussing online.
  You certainly know how to bring a problem to light and make it
  important. A lot more people should look at this and understand this
  side of your story. I can’t believe you are not more popular because you definitely have the gift.

 • Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feed-back would be greatly appreciated.

  Here is my webpage :: i1 mega888

 • Great web site you’ve got here.. It’s difficult to find good quality writing like yours these days.

  I really appreciate people like you! Take
  care!!

  My web site … test Id 918kiss 2

 • Someone essentially assist to make seriously posts I might state.
  This is the first time I frequented your website page and
  up to now? I amazed with the research you made to make
  this particular put up incredible. Great job!

  My blog Sky1388 Android

 • I was wondering if you ever thought of changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better. Youve got an awful
  lot of text for only having one or two images. Maybe you could space
  it out better?

  Here is my web page – greatwall99 slot game list [Bart]

 • Wonderful goods from you, man. I’ve understand
  your stuff previous to and you’re just too excellent.
  I actually like what you have acquired here, certainly
  like what you’re saying and the way in which you say it. You make
  it entertaining and you still take care of to keep it smart.
  I can’t wait to read far more from you. This is really a great web site.

  my blog post :: download 918kiss plus android

 • This post presents clear idea for the new people of blogging,
  that actually how to do blogging.

  Feel free to surf to my blog post; hengheng2 king855 (Eunice)

 • I was able to find good advice from your blog posts.

  Also visit my blog post :: roulette, pussy888sg.com,

 • You’ve made some decent points there. I looked on the net for
  more information about the issue and found most individuals will go along
  with your views on this web site.

  Stop by my web page – epicwin pc download

 • I like the valuable information you supply to your articles.
  I will bookmark your weblog and check again right here frequently.
  I am moderately certain I will be informed lots
  of new stuff right right here! Good luck for the next!

  Look into my site … aaa1188apk android (https://pussy888sg.com/aaa1188/)

 • Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like
  to shoot you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

  Feel free to visit my webpage :: download game ace333

 • It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to
  be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you
  some interesting things or advice. Maybe you could
  write next articles referring to this article. I want to read even more things about
  it!

  My web site – gema ntc33

 • Great beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered brilliant transparent idea

  Also visit my homepage agen sky777

 • Awesome website you have here but I was curious if you knew of any community forums
  that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part
  of group where I can get feedback from other experienced people that share the same
  interest. If you have any suggestions, please let me
  know. Many thanks!

  Have a look at my site scr club suncity

 • This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined
  your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

  Feel free to surf to my web site – game wukong333

 • This site truly has all of the info I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

  Here is my web site :: Id test ok388

 • Everything is very open with a clear explanation of the challenges.
  It was definitely informative. Your site is very helpful.
  Thanks for sharing!

  Review my homepage id test wm casino

 • Howdy! This post could not be written any better! Looking at this post reminds me of my previous
  roommate! He always kept talking about this. I am going to forward
  this article to him. Pretty sure he will have a great read.
  Thanks for sharing!

 • A fascinating discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you should publish more on this issue, it
  may not be a taboo subject but typically folks don’t speak about such topics.
  To the next! Cheers!!

  Visit my page :: agen 918kiss plus (https://Mega888-my.Com)

 • Right now it looks like BlogEngine is the top blogging platform available right
  now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 • Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit,
  but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read.
  I’ll definitely be back.

 • I like the valuable info you provide to your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m fairly certain I will be informed many new stuff proper right here!
  Good luck for the following!

 • Yes! Finally something about website.

 • Prix Du Clomid Vallee D Aoste

 • Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

 • Hello There. I found your weblog the use of msn. This is a very smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info. Thank you for the post. I will certainly comeback.|

Trackbacks and Pingbacks


Reply